SárgaTulipán vendégház - Noszvaj - Szállás

SrgaTulipn vendghz - Noszvaj
Bejelentkezés
Partnerek
Magyar Honlap Linkek
Amfibi Shopping Search
Hun-Web Linkek
Belföldi szállás.wyw.hu
Páfrány vendégház
Abádszalók szállás
Abádszalók szálláshelyek
Noszvaj Idegenfogalmáért Egyesület
Noszvaj hivatalos weboldala
Noszvaj a lap.hu-n
Noszvaj a blog.hu-n
Noszvaj a Wikin
noszvaji szállás-ok
Valid XHTML 1.0 Transitional PageRank
favouriteshomepagerecomment
Sorry, no events to display

Templom

PDF E-mail  Templom  
     

Írásos emlékek szerint 1248-ban már állt Noszvajon egy kis román stílusú templom, amelyet a tatárjárás következtében a XIII. század második felében javítani kellett. Ezt igazolják az 1928-as átépítésnél a templom körüli területen talált IV. Béla-kori pénzek.

Egy okirat szerint 1564-ben a falu közös adakozásával és Füghedy János birtokos támogatásával a templomon kijavították a török pusztítás okozta károkat és új héjazatot kapott a templom, amelyben már a kálvinista vallás szerint folyt az igehirdetés és istentisztelet.

1700-ban új festett rozettás mennyezettel látták el, amely 40 kazettából állt. Három évtized múlva a miskolci Asztalos Imre felújítja, felerészben virágmotívumokkal, felerészben bibliai és egyháztörténeti szimbólumokkal (pelikán, griff, hattyú, a jó és rossz viadala, a tudás fája stb.) festett kazettákkal cseréli ki.

1928-ban a régi templomot lebontották és helyette egy teljesen új, hosszabbat és szélesebbet építettek. Az oldalbejárat elõterében a régi templom eredeti falszakasza megmaradt, amelyben szépen faragott gótikus nyílás látható. Az átépítés során egyes táblák az egri Dobó István Vármúzeumba kerültek. A templomban állandó kiállítás keretében csodálhatók meg a hajdani mennyezetkazetták legszebb darabjainak másolatát.Látnivalók Noszvajon nagyobb térképen való megjelenítése
 
< Előző   Következő >
3325, Noszvaj, Kossuth t 26.
2017. 2. 28, kedd, Elemér. Holnap Albin napja lesz.
sheeps

Ez itt az

Ön

hirdetésének

a helye!

Kéne egy weblap?

Fűzfa Vendégház

Tubolymama Vendégház

belépő magtár alatt hotel lehetőség valentin programok hétvégén Április órától gyermek bálint térképen megjelenítése való gazdaházban hogy falu iskolában május 9462 sütemények verseny szeretettel bemutató látnivalók február készült síkfőkút 8222

Joomla Modul