SárgaTulipán vendégház - Noszvaj - Szállás

SrgaTulipn vendghz - Noszvaj
Főoldal arrow Noszvaj arrow Látnivalók arrow Barlanglakások
Bejelentkezés
Partnerek
Magyar Honlap Linkek
Amfibi Shopping Search
Hun-Web Linkek
Belföldi szállás.wyw.hu
Páfrány vendégház
Abádszalók szállás
Abádszalók szálláshelyek
Noszvaj Idegenfogalmáért Egyesület
Noszvaj hivatalos weboldala
Noszvaj a lap.hu-n
Noszvaj a blog.hu-n
Noszvaj a Wikin
noszvaji szállás-ok
Valid XHTML 1.0 Transitional PageRank
favouriteshomepagerecomment
Sorry, no events to display

Barlanglakások

PDF E-mail

 
  barlang  
     
A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. 1862-ben 64 pincelakásban laktak családok, 1930-ban 70 barlanglakásban 249 személy húzódott meg. Még 1970-ben is az északi és déli területeken 40 pinceházban 159 ember élt. Volt olyan időszak, amikor Noszvaj lakosságának 30%-a ilyen barlanglakásokban élt.  

1997-ben a barlanglakásokat egy szobrászokból álló csoport megvásárolta, és megkezdte a nagyon rossz állapotban lévő épületek felújítását. Az épületek helyrajzi számmal rendelkeznek, a felújítási munkálatokat a szakhatóság engedélyezte. Az eredeti állapotoktól eltérően az újjáépített házak közművesítettek (villany, víz…). A többek között a Noszvaj Idegenforgalmáért Egyesület segítségével megvalósuló felújítási munkák a befejezés előtt állnak, hamarosan alkotótelep megnyitását tervezik a tulajdonos művészek.

A közönség számára korlátozott nyitvatartással lesz látogatható a művésztelep, hogy a művészi tevékenységet ne akadályozza a folyamatos vendégjárás. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.

 
Látnivalók Noszvajon nagyobb térképen való megjelenítése
 
< Előző   Következő >
3325, Noszvaj, Kossuth t 26.
2017. 3. 23, csütörtök, Emőke. Holnap Gábor napja lesz.
sheeps

Ez itt az

Ön

hirdetésének

a helye!

Kéne egy weblap?

Fűzfa Vendégház

Tubolymama Vendégház

mindenkinek látnivalók torna napi 2008 8221 órától magtár sütemények minden alatt síkfőkút tánc szükséges 8222 sült gazdaházban gyermek vagy bejelentkezés noszvaj noszvajon programok hotel valentin térképen február kemencés május noszvaji

Joomla Modul