SárgaTulipán vendégház - Noszvaj - Szállás

SrgaTulipn vendghz - Noszvaj
Főoldal arrow Noszvaj arrow Látnivalók
Bejelentkezés
Partnerek
Magyar Honlap Linkek
Amfibi Shopping Search
Hun-Web Linkek
Belföldi szállás.wyw.hu
Páfrány vendégház
Abádszalók szállás
Abádszalók szálláshelyek
Noszvaj Idegenfogalmáért Egyesület
Noszvaj hivatalos weboldala
Noszvaj a lap.hu-n
Noszvaj a blog.hu-n
Noszvaj a Wikin
noszvaji szállás-ok
Valid XHTML 1.0 Transitional PageRank
favouriteshomepagerecomment
Sorry, no events to display

Noszvaj- Látnivalók

de la Motte kastély

PDF E-mail  Noszvaj - De La Motte kastély  
     

Későbarokk copf stílusban épült. Ma múzeumként és szállodaként üzemel. Egy 3,5 ha-os angolkert is tartozik hozzá, amely főleg a friss házasok közkedvelt fényképezkedőhelye.

Ez az épület ad otthont a "Zenés nyári esték" rendezvénysorozatnak is.

 
Bővebben  [de la Motte kastély]
 

Galassy kastély

PDF E-mail  Noszvaj - Galassy kastély  
     

A Galassy kastély 1900-ban, késő eklektikus stílusban épült. 1953-ban leégett, 1959-ben építették újjá. Noszvaj és Szomolya között található, Fenyves Hotel néven jelzik az útbaigazító táblák.


 

 
Bővebben  [Galassy kastély]
 

Gazdaház

PDF E-mail  gazdaház  
     

Noszvaj egyik jellegzetes épülete a Gazdaház. A ház 1889-ben épült a Pataki család számára. Fala helyben fejtett kváderkőből áll. A tájházként berendezett épület egy jómódú gazda életébe enged bepillantást.

A ház kőkerítése, díszes kapuoszlopai, az udvari homlokzat kőkeretes ablakai, a rácsos ajtó, a verebce, a bükkaljai népi építkezés tipikus vonásait mutatja.

A Gazdaház ad otthont számos kulturális eseménynek, többek között a Szilva napoknak és az augusztusi állandó rendezvényeknek, programoknak is.


 

 
Bővebben  [Gazdaház]
 

Kaptárkövek

PDF E-mail

 
  kaptarko  
     
 A Bükkalja egyik látványosságaként tartják számon az egyedülálló kaptárköveket. A környező domboldalon többféle 3-4 m magas, riolittufából álló, kúp alakú képződmények láthatók. A kovásodott anyag ellenállt a lepusztulásnak, így jött létre az érdekes forma.

 Használatuk mái napig nem igazán tisztázott. Több forrás szerint méhészkedésre használták őket, de maradtak fönn olyan feljegyzések is, melyek szerint Szent István korabeli lázadó kapitányok hamvait helyezték el bennük, de más, Szent László idejéből fennmaradt szövegek alapján az sem kizárt, hogy pogány áldozati helyek, oltárkövek szerepét töltötték be.

Egy biztos, a hely szépsége és különlegessége a mái napig vonzza az ország túristáit. A kaptárkövek Noszvaj és a környék egyik jellegzetes látványossága.

 

 

Barlanglakások

PDF E-mail

 
  barlang  
     
A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. 1862-ben 64 pincelakásban laktak családok, 1930-ban 70 barlanglakásban 249 személy húzódott meg. Még 1970-ben is az északi és déli területeken 40 pinceházban 159 ember élt. Volt olyan időszak, amikor Noszvaj lakosságának 30%-a ilyen barlanglakásokban élt.  

1997-ben a barlanglakásokat egy szobrászokból álló csoport megvásárolta, és megkezdte a nagyon rossz állapotban lévő épületek felújítását. Az épületek helyrajzi számmal rendelkeznek, a felújítási munkálatokat a szakhatóság engedélyezte. Az eredeti állapotoktól eltérően az újjáépített házak közművesítettek (villany, víz…). A többek között a Noszvaj Idegenforgalmáért Egyesület segítségével megvalósuló felújítási munkák a befejezés előtt állnak, hamarosan alkotótelep megnyitását tervezik a tulajdonos művészek.

A közönség számára korlátozott nyitvatartással lesz látogatható a művésztelep, hogy a művészi tevékenységet ne akadályozza a folyamatos vendégjárás. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.

 

 
Bővebben  [Barlanglakások]
 

Templom

PDF E-mail  Templom  
     

Írásos emlékek szerint 1248-ban már állt Noszvajon egy kis román stílusú templom, amelyet a tatárjárás következtében a XIII. század második felében javítani kellett. Ezt igazolják az 1928-as átépítésnél a templom körüli területen talált IV. Béla-kori pénzek.

Egy okirat szerint 1564-ben a falu közös adakozásával és Füghedy János birtokos támogatásával a templomon kijavították a török pusztítás okozta károkat és új héjazatot kapott a templom, amelyben már a kálvinista vallás szerint folyt az igehirdetés és istentisztelet.

1700-ban új festett rozettás mennyezettel látták el, amely 40 kazettából állt. Három évtized múlva a miskolci Asztalos Imre felújítja, felerészben virágmotívumokkal, felerészben bibliai és egyháztörténeti szimbólumokkal (pelikán, griff, hattyú, a jó és rossz viadala, a tudás fája stb.) festett kazettákkal cseréli ki.

1928-ban a régi templomot lebontották és helyette egy teljesen új, hosszabbat és szélesebbet építettek. Az oldalbejárat elõterében a régi templom eredeti falszakasza megmaradt, amelyben szépen faragott gótikus nyílás látható. Az átépítés során egyes táblák az egri Dobó István Vármúzeumba kerültek. A templomban állandó kiállítás keretében csodálhatók meg a hajdani mennyezetkazetták legszebb darabjainak másolatát.
 
Bővebben  [Templom]
 

Borospincék

PDF E-mail  Noszaj - Borospince  
     

Ha Eger kerül szóba, szinte mindenkinek a bor jut eszébe. Pedig Eger mellett, Noszvaj is híres a jó boráról. Aki nálunk jár, mindenképpen kóstolja meg az itteni borokat, amelyekre borospincék csábítanak. Nincs annál jobb, mint egy forró napon egy hűvös pincében mulatni az időt párosulva a noszvaji emberek előzékenységével és vendégszeretetével!

Vendégeink figyelmébe ajánljuk még a Mágnás borok házát, amely nemcsak egyedülálló hangulatáról, hanem nyári rendezvényeiről is híres! Na és persze nem utolsó sorban Noszvajon található Thrummerer pincészete is, amely boraival már az egész országot, borvacsoráival pedig a vendégek szívét hódította meg.

 
Bővebben  [Borospincék]
 
3325, Noszvaj, Kossuth t 26.
2017. 2. 28, kedd, Elemér. Holnap Albin napja lesz.
sheeps

Ez itt az

Ön

hirdetésének

a helye!

Kéne egy weblap?

Fűzfa Vendégház

Tubolymama Vendégház

bejelentkezés május készítése belépő térképen 8221 verseny készült vasárnap szükséges hétvégén valentin noszvajon alatt tánc látnivalók noszvaj gazdaházban megjelenítése sütemények magtár bemutató kézműves minden noszvaji 8222 helyszín nagyobb hotel programok

Joomla Modul