SárgaTulipán vendégház - Noszvaj - Szállás

SrgaTulipn vendghz - Noszvaj
Főoldal arrow Noszvaj
Bejelentkezés
Partnerek
Magyar Honlap Linkek
Amfibi Shopping Search
Hun-Web Linkek
Belföldi szállás.wyw.hu
Páfrány vendégház
Abádszalók szállás
Abádszalók szálláshelyek
Noszvaj Idegenfogalmáért Egyesület
Noszvaj hivatalos weboldala
Noszvaj a lap.hu-n
Noszvaj a blog.hu-n
Noszvaj a Wikin
noszvaji szállás-ok
Valid XHTML 1.0 Transitional PageRank
favouriteshomepagerecomment
Sorry, no events to display

Noszvaj

PDF E-mail

Noszvaj

 

noszvaj

Heves megye határvidékén található Noszvaj, a Bükkalja gyöngyszeme. A falu jellegzetes falusi vonásai mára kezdenek elhaványulni, és inkább községként él a köztudatban, bár a minden évben megrendezésre kerülő hagyományőrző rendezvények alkalmával a múlt visszakacsint.

Noszvaj eredetét tekintve a régmúltban kell kutakodnunk. A honfoglalás környékén a környéken szláv településre utaló ielek vannak. Neznay, Noznay szláv személynév, vélhetően ebből alakult ki a Noszvaj elnevezés. A faluról a legkorábbi írásos emlék egy 1248-ból származó oklevél. Ez Noszvajt villa episcopalisként, vagyis püspöki faluként említi. Noszvaj vélhetően királyi birtok volt, majd a püspöknek adományozták. 1948-ig közigazgatásilag Borsod megye része volt. A XVI. század második feléig, vagyis a török hódoltság kezdetéig Noszvaj az egri püspökséghez, majd a felsõtárkányi karthauzi szerzetesekhez tartozott. 1552 meghatározó évszám a magyarok történelmében, ekkor volt az egri vár elleni ostrom, ami előtt a törökök a környező falakat (beleértve Noszvajt is) feldúlták és felégették.
Az egri ütközet, és győzelem után a török elvonult. Ezt követően I. Ferdinánd a várvédõ Füghedy János birtokába adta Noszvajt. A Füghedyek Noszvajon is laktak, vélhetően a mai De la Motte kastély területén ők létesítettek elõször kúriát. Az 1680-as években egy gazdag török borkereskedõ fia örökáron megvette Noszvajt. Az egri ütközetek után megkeresztelkedett, és felvette a Noszvaji Ferenc nevet. Utód nélkül halt meg, így az egri házát és vagyonát a minorita rendre hagyományozta.
Az 1700-as évek elején Bossányi Krisztina és férje, Szemere György lettek Noszvaj birtokosai. A XVIII. század derekán a birtokosztás mindenféle tekintetben hátrányos és káros volt a község és lakosai számára. A falunak valójában nem volt gazdája. 1782-ben gróf de la Motte Antal császári ezredes lett felesége révén Noszvaj legnagyobb birtokosa.
A település az egri történelmi borvidék szerves része lett.

 

Weblaponk számos információt tartalmaz Noszvajról.

 

Kellemes böngészést!

 

Látnivalók

Kultúra

Térkép

Képek

 

Megye Heves
Régió Észak-Magyarország
Kistérség Egri
Terület 18,84 km²
Népesség
  • Összesen (2002)
  • Népsűrűség
  • 1710
  • 91 fő/km²
Irányítószám 3325
Körzethívószám 36Látnivalók Noszvajon nagyobb térképen való megjelenítése
 
3325, Noszvaj, Kossuth t 26.
2017. 2. 28, kedd, Elemér. Holnap Albin napja lesz.
sheeps

Ez itt az

Ön

hirdetésének

a helye!

Kéne egy weblap?

Fűzfa Vendégház

Tubolymama Vendégház

műhelyében hotel verseny vagy belépő noszvaji 8221 síkfőkút noszvajon május programok magtár készült szeretettel Április noszvaj gazdaházban sült helyszín hogy thummerer látnivalók bemutató térképen kemencés hétvégén iskolában napi bejelentkezés gyermek

Joomla Modul